
Dromen
Eén van de redenen dat ik een eigen salon wilde en niet langer ambulant wilde blijven werken zoals ik de afgelopen 11 jaar had gedaan was de mogelijkheid om praktijkopleider te worden. Dit houdt in dat mijn salon Village Hair sinds 30 maart j.l. over de status Erkend Leerbedrijf beschikt en ik de bevoegdheid heb om leerlingen in het kappersvak op te mogen leiden, en niet onbelangrijk dat mijn salon een veilige werkomgeving biedt aan een leerling cq. medewerker of een stagiair. Afgelopen donderdag 30 maart heb ik de aanvraag Erkenning Leerbedrijf middels een gesprek met een medewerker van het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) gevoerd, en op 19 juni en 3 juli zal ik bij de ANKO (Koninklijke Algemene Kappersorganisatie) Academie nog de training Professioneel Opleiden volgen welke o.a. verplicht is om de erkenning te verkrijgen.
Met dat ik Village Hair vorig jaar november opende had ik de hoop om na ongeveer een half jaar alleen te hebben gewerkt op zoek te kunnen gaan naar een aanstaande 1e jaars leerling. Omdat ik eerst wilde ‘wennen’ in mijn eigen salon, daar mijn draai wilde vinden voordat ik een ander aan zou moeten gaan sturen en ook zeker wilde weten of ik voldoende werk zou kunnen genereren heb ik eerst nog een aantal maanden gewacht met deze stap. Maar nu is het over de hele linie dermate druk in de salon dat ik graag een extra paar handen erbij zou willen hebben, zéker op de zaterdagen 😉 . Voor de komende zomer hoop ik dat ook de toeristen uit de omgeving de salon zullen weten te vinden dus dan wordt het waarschijnlijk nog wat harder werken, nu houd ik daar wel van maar het moet niet zo zijn dat ik het ‘t hoofd niet meer bieden kan. Daarom hoop ik in de komende tijd om in ieder geval op de zaterdag er iemand bij te vinden die mij alle basis klussen uit handen kan nemen en dan tijdens aanstaande zomer wellicht (bijna) fulltime mee kan draaien om dan per september aan de kappersopleiding te beginnen. Deze opleiding kun je op twee manieren volgen, via BOL (beroeps opleidende leerweg) dan ga je 3 of 4 dagen naar school en loop je iedere week stage. Daarnaast is er nog altijd de ‘ouderwetse’ BBL (beroeps begeleidende leerweg) welke mijn voorkeur heeft, mede omdat ik het zelf ook zo gedaan heb, maar meest nog omdat het gewoon dé beste manier is om een ambacht als het kappervak goed onder de knie te krijgen. Je bent dan ook écht in loondienst bij de kapsalon en je gaat enkel voor de theorie en een heel klein beetje praktijk nog naar school.
Een nieuw gezicht
Het kan dus zijn dat je binnenkort een keer een nieuw gezicht gaat zien bij Village Hair. Over het algemeen is het zo dat een leerling stap voor stap steeds weer nieuwe onderdelen leert, en dan in drie jaar doorgroeit naar all-round kapper. Omdat Village Hair een kleine en persoonlijke salon is zal het hier niet snel gebeuren dat een leerling ‘in het diepe wordt gegooid’. Spelenderwijs zal hij óf zij dan ook vertrouwd raken met het beroep maar ook met de klanten die hier komen en zij op hun beurt natuurlijk ook andersom met de leerling(en). Ik wil er dan ook absoluut voor waken dat klanten bang zijn voor of het gevoel krijgen ‘door een leerling’ te worden geholpen. Ikzelf wil heel graag jonge mensen de kans geven om binnen mijn zaak een fantastisch beroep te leren maar dat mag nooit ten koste gaan van het haar of het welbevinden van mijn klanten. Ik hoop dan ook dat deze jonge mensen die in toekomst hier werk zullen vinden en bij mij de kans krijgen om uit te groeien naar heuse Toppers!
Het is nog niet bekend wie er bij Village Hair zal komen werken, op dit moment ben ik op zoek, en is er één meisje dat een dagje is wezen proefdraaien. Mocht je nu op dit moment zelf in het laatste jaar van de middelbare school zitten en interesse hebben, of je wéét iemand die dat heeft? Trek dan snel super aan de bel! Ik hoor het graag!